CinefilBlog

Ticalosi fara glorie – Inglourious Basterds

Posted on: 7 Septembrie 2009

Poster al filmului Regizor si scenarist: Quentin Tarantino

Distributie: Bradd Pitt, B.J. Novak, Janna Pallaske, Michael Baccall

Durata: 153 minute

Venit din partea lui Quentin Tarantino, cel mai cool regizor al deceniului, un film istoric de razboi si guerilla parea un pariu riscant. Rezultatul este, insa, peste cele mai optimiste asteptari: plin de suspans si umor, pe alocuri elegant, in egala masura stilat si cool, cu mitralieri, scalpari si comploturi anti-hitleriste. Ticalosii din titlu sunt un grup de guerilla de evrei americani trimisi in Franta ocupata de nazisti pentru a lichida cat mai multi dintre acestia. Misiunea si-o indeplinesc cu succes si, sub conducerea mucalitului Aldo Raine (Bradd Pitt), nazistii sunt scalpati, torturati si lichidati cu bata de baseball. In acelasi timp, in Paris, singura supravietuitoare dintr-o familie de evrei Shossana (Melanie Laurent, pur si simplu impecabila in rol) conduce, sub o identitate falsa, un cinema. Si devine obiectul dorintelor unui june erou nazist. Despre ale carui fapte de vitejie propaganda nazista tocmai ce a facut un film. La a carui premiera va veni insusi Furher-ul. Cele ce urmeaza nu sunt deloc lesne de ghicit, pentru ca in ciuda unei atentii maniacale la reconstructia de epoca (costume, accesorii, detalii, decoruri), Tarantino ofera o viziune foarte fresh si iconocalsta asupra istoriei celui de-al Doilea Razboi Mondial. Manevrat cu o abilitate divina, suspansul inglobeaza roluri remarcabile (Christoph Waltz este inegalabil in rolul vanatorului de evrei sarmant, malefic si caricatural, de unde si premiul de interpretare de la Cannes, Diane Kruger remarcabila in rol de spioana), schimburile de replici sunt antologice si prin film vibreaza trimiteri cinematografice spre filme de razboi ale deceniilor trecute. Un film antologic, distractiv, cu suspans veritabil si doze sanatoase de tupeu.

„Ticalosi fara glorie” reinventeaza istoria

Dupa primul weekend de la lansarea internationala, pelicula realizata de Quentin Tarantino a avut cele mai bune incasari din intreaga cariera a regizorului.

Potrivit unui zvon, care a devenit deja o legenda marca Hollywood, Bradd Pitt nu-si mai aduce aminte ca a acceptat sa joace rolul principal in acest film, cel al locotenentului Aldo Raine. Invoirea verbala ar fi avut loc, se pare, dupa o noapte de pomina, in care Tarantino si Pitt au golit cinci sticle de vin si au consumat marijuana.

„Ticalosi fara glorie” („Inglourious Basterds”) este o imbinare ciudata de western si film de razboi, presarat cu aluzii si parodii la filme casice, asa cum i-a obisnuit Tarantino, un mare cinefil, pe fanii sai fideli. Actiunea are loc in timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial, in Franta ocupata de nazisti. Locotenentul Aldo Raine conduce un grup de soldati evrei, numiti „”The Basterds” (ticalosii), care au un singur scop: razbunarea impotriva nazistilor. Ei o „adopta” pe actrita si agenta sub acoperire de origine germana Bridget von Hammersmark (interpretata de Diane Kruger) intr-o misiune al carui scop este lichidarea liderilor celui de-al treilea Reich. Ceea ce se intampla dupa este reinventare plina de creativitate a celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Nazistul, cel mai bun actor

Filmul care are in engleza un titlu in engleza scris gresit intentionat („inglorious bastards” este forma corecta), a putut fi vizionat pentru prima oara la Festivalul de la Cannes de anul acesta. Criticii si juriul l-au laudat  pe actorul german Crishtoph Waltz, interpretul colonelului nazist Hans Landa, si i-au dat si premiul pentru Cel mai bun actor.

In pelicula mai joaca Eli Roth (regizorul filmului „Hostel”) si Mike Myers, iar narator este Samuel L. Jackson, un mai vechi colaborator al lui Tarantino.

Ziarul Adevarul

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: