CinefilBlog

Calatoria lui Gruber

Posted on: 7 Septembrie 2009

Unul din postere... Regizor: Radu Gabrea

Distributie: Florin Piersic Jr., Claudiu Bleont, Marcel Iures

Durata: 96 minute

In anul 1941, Curzio Malaparte, corespondent de razboi al Italiei fasciste, a strabatut Romania antonesciana pentru a ajunge pe frontul din Est. Cartea de memorii scrisa dupa razboi, „Kaput”, este ecranizata partial de Radu Gabrea in „Calatoria lui Gruber”, un film corect, despre momente deloc comfortabile din istoria nationala (pogromul de la Iasi). Corectitudinea lui Gabrea este binevenita in peisajul cinematografic autohton actual, „Calatoria lui Gruber” este un film care reuseste sa isi depaseasca inteligent si limitarile bugetare are actori manevrati in roluri deloc usoare si, fara a minimaliza gravitatea evenimentelor de la Iasi, evita balacirea in mlastini lacrimogene care caracterizeaza foarte mare parte din filmele cu Holocaust. Jucat de juniorul Piersic, italianul Malaparte pastreaza si eleganta si lehamitatea actorului.

Gabrea foloseste protagonistul naucit de o alergie ca pretext pentru observatii discrete (poate chiar prea discrete pentru cinema-ul nostru specializat in lucruri evidente) despre tara si compatriotii nostri de peste timp. Gruber din titlu, alergolog renumit, are nesansa de a fi evreu si cautarile lui Malaparte prin Iasi-ul din a doua zi dupa pogrom se izbesc de mentalitatea, atitudinea si varii hachite ale mentalului nostru national. Rezulta o mixtura de absurd, tragic si meschin, cu personajele care trec de la o fanfaronada la slugarnicie intr-o clipita (Malaparte este trimis special si unul dintre jurnalistii favoriti a lui Mussolini) prin care Gabrea isi urmeaza protagonistul spre trenurile mortii, ambasada Italiei si curtea proaspat spalata de sange a politiei.

Anunțuri

2 răspunsuri to "Calatoria lui Gruber"

as vrea un link de unde se poate descarca gratuit filmul?

L-am văzut acum câteva luni…. și mi-a părut ciudata reacția câtorva romani…de ex pe IMDb…. trebuie sa ne asumam trecutul… știu ca politicienii se tem….dar restul omenirii??….superb acest film…. subliniază de departe pupincurismul … birocrația endemica…. în sufletul meu acest film merita un Oscar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: